Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

29. 3. 2008 - Komentáře (4) Zend Framework PHP

ZfMySite 2.0

Takže jsem upravil v configure.in číslo verze, pustil make dist a výsledný balíček překopíroval na web (jo ještě copy trunku v svn na tag 2.0 :-)). Stahovat můžete na stránce s informacemi, kde je vždy poslední verze.

Od minula je tam poměrně dost změn, asi ta největší je, že aplikace jede na aktuálním Zend Frameworku 1.5 (už od RC1). To znamenalo

A pak změny, které souvisejí s novými vlastnostmi frameworku

  • přechod z vlastního two-step view pluginu na Zend_Layout
  • využití partial, placeholder a action view helperů
  • některé aplikační drobnosti jako trackbacky, odkazy na předchozí a následující článek, trochu ajaxu na archiv, předělání přepínání jazykových verzí

Časem předělám formulář na komentář na Zend_Form, formuláře v administraci asi nechám klasicky přímo v šablonách a validované přes Zend_Filter_Input, stačí když si práci se Zend_Form vyzkouším jen na na jednom formuláři :-). Pak taky přepíšu celý web na utf-8, zatím jsem se tomu vyhýbal, ale už se to začíná trochu komplikovat, zejména z toho důvodu, že většina komponent Zend_Frameworku s utf-8 tak nějak počítá. O Zend_Form se pak pokusím něco napsat, no a pak uvidíme. Času dost ubylo tak frekvence psaní na blog trochu poklesla, stejně jak se propadá světová ekonomika do recese a energetická krize pomalu ťuká na dveře 8-O. Dokud je čas a peníze, máte všechno k dispozici i v svn/websvn.


Komentáře (4)

  1. dracek - 28. 5. 2008 09:46

    Ahoj, byl jsem nadcen z toho, ze je nejaky dostupny projekt pro prozkoumani od ceskeho autora. Ovsem nadceni trochu upadlo, kdyz jsem zjistil, ze veskera dokumentace je k tomu v anglictine. Sice si prectu co potrebuju, ale je skoda ze se nemuzu ciste venovat zkoumani kodu, ale jeste musim mozkovnu zatezovat porozumnenim anglicky psanemu textu :(
    Ale jinak diky. Bezva prace.

  2. koubel - 28. 5. 2008 20:18

    [1] Já, osobně si nedokážu představit psaní jakéhokoliv OSS v ničem jiném než angličtině, prostě do vývoje SW angličtina patří a mě např. velmi vadí psát kód anglicky (názvy proměnných, metod) a do toho míchat české komentáře a tím pádem i dokumentaci. I když je pravda, že moje angličitina je nic moc, tak to někdy může být docela problém to po mě luštit, ale jinak bych řekl, že výhody anglických komentářů v dokumentaci jednoznačně převažují nad nevýhodami.

  3. Golf - 29. 6. 2008 11:11

    Díky za výborně udělanou aplikaci a vůbec za pěkný web o Zend Frameworku. Jediná chyba je, že Google mi ten tvůj web trochu schovává, na první stránce ho neukáže vůbec (klíčové slovo Zend Framnework) a na úplně prvním místě mi neustále nabízí již poněkud starší článek Jakuba Vrány. Inu SEO.

    Zkouším se vrátit od Symfony k ZF, bo Symfony mi přijde nepřehledná (no, ne že by na tom ZF byl lépe, ale má trochu jinší filozofii - filozofii skládačky - a to potřebuji).

    Abych zbytečně nemluvil o ničem, chci se zepotat na jednu věc. Máš nějaký zvláštní důvod používat toto:

    $this->_config=Utils::recursiveToObjectCast($confArr);
    na místo tohoto
    $this->_config=new Zend_Config($confArr);
    případně
    $this->_config=new Zend_Config($confArr, true);
    Jen se ptám, jestli ta třída Zend_Config nemá nějaké nevýhody o kterých nevím.

    Jo a myšlenka s třídou pro aplikaci - HomeWebApp je skvělá, i když v tvém článku na toto téma se o tom v komentářích lehce pochybuje. Ale to sem nepatří, i když to je poměrně zajimavé téma.

    tak ještě jednou díky a ať se daří
    Golf

  4. koubel - 30. 6. 2008 16:55

    [3] Myslím, že jsem to udělal proto, že jsem nechtěl "modifikovat" položky config objektu v runtime, já do něj v runtime ukládám nějaké info, jak jsem koukal, tak nějaké adresáře apod, ale v podstatě je to jedno, klidně je to možné udělat jak píšeš s volbou allowModifications

Komentáře jsou uzavřeny.