Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

2. 4. 2008 - Komentáře (1) Ostatní

Něco není dobře

Posledních pár dní vyšlo na českém energy bulletinu pár zajímavých článků v souvislosti a aktuální americkou ekonomickou krizí. Je v nich pár zajímavých myšlenek a postřehů, které lze nadále vztáhnout ke společnosti jako celku a lze si tak udělat rámcovou představu o tom, jak se budou státy a lidstvo chovat až se naplno projeví (a to už jak se zdá bude za pár let) nedostatky v energiích.

Velmi zajímavý je graf srovnávající růst HDP a průměrnou mzdu v USA. Je na něm jasně vidět, že průměrná mzda nerostla ale HDP rostlo velmi rychle. Co to znamená? Že někdo na tom šeredně vydělal, ale obyčejní lidé to nebyli. Byla to hrstka vyvolených, která roztočila spirálu hypoték a úvěrů a tak tomu zbytku vytvořila iluzi všeho na dosah, jen si na to půjčit.


Srovnání růstu HDP a průměrné mzdy

I další informace o tom, jak se hypotéky balily do různých finančních instrumentů a ohodnotily se jako extrémně bezpečné a poslaly dál na trh svědčí o jediném. Všichni vyplýtvali kvanta energie do výpočetních modelů, které tyto instrumenty vytvářely, jen aby se peníze co nejvíce točily a sypaly a na ty ostatní tak ušili boudu. Rychle zbohatnout, prodat něco co ve skutečnosti nepotřebujete a na co nemáte, uměle nutit nic netušící masy ke konzumu. To jsou motory dnešní civilizace a jediné správné cesty ekonomického růstu. A na to všechno se dnes spotřebují kvanta energie, která pomalu dochází.

Až energie začne být opravdu nedostatek, tak Ti, co budou mít, nebudu hodní a spravedliví, neuskromní se, nezačnou šetřit a zefektivňovat, ale přiškrtí kohoutek ven, ať je u nich doma klid a ceny zvýší 2x a asi dodají, že je to jen dočasné, že zásoby jsou v pohodě. Samozřejmě bude dost těch, co koupí (co vydělali třeba na hypotékách), ale čím dál více bude i těch co nebudou mít za co, svět se bude opět více dělit na chudé, hrstku bohatých a nic mezi tím.

Ale lze to i jinak, jak se píše v článku na energybulletinu, je to právě energetika, kam by se měly napřít síly

  • masivní rozvoj úsporných adaptací existujících obydlí
  • vylepšení a zefektivnění energetické sítě
  • masivní rozvoj městské a meziměstské dopravy

Mám ale obavy, že nic z toho se v Americe ani u nás navzdory řečem dít nebude a když bude, nebude to už stačit. Kolo spotřeby se točí pořád a když v Americe trochu drhne, v Číně, Indii, Brazílii, Rusku jede na plné obrátky. Já se jim nedivím, proč by si rodina nemohla pořídit auto, místo aby se tlačila na motorce?

A mezitím ceny energií dále rostou a stejně tak i potravin. Cena rýže se šplhá do výšin a rýže je strategickou potravinou pro téměř polovinu planety, Thajsko, Vietnam, Egypt, Indie, a Filipíny zvažují radikálněji omezit export rýže, protože se v jejich zemích začíná objevovat násilná kriminalita spojená s černou sklizní, vyvolaná 3 násobnou poptávkou po této plodině ve světě.


Komentáře (1)

  1. NOX - 3. 4. 2008 17:44

    A mozu za to zkur..ny bankari, nie. Zeitgeist (part3) berem ako velky vykricnik nad pracou tychto individui. Holt dostali sme do genov aj tu najhorsiu moznu vlastnost aka sa asi moze vyskytnut - tuzba po moci. A ta nam bude zahubou.

    Sloveso ktore definuje zivotny ciel zapadnych obyvatelov je MAŤ. Skoda.

Komentáře jsou uzavřeny.