Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

21. 3. 2008 Ostatní

Produkce paliv - únor 2008

Na oil drumu vyšel pravidelný přehled produkce tekutých paliv od nizozemské ASPO. Zajímavý je především fakt, že celková produkce tekutých paliv oproti lednu 2008 opět vzrostla a to na celkových 87,5 milionu barelů denně. Což je prozatímní absolutní maximum. To je určitě opět velmi zajímavé číslo. Do tohoto čísla spadají všechna tekutá paliva, včetně zkapalněného zemního plynu, ropných písků, biopaliv a dalších netradičních ropných zdrojů.

 Světová produkce tekutých paliv (klikni pro detail)

Samotná lehká ropa se na produkci podílí 87 procenty, zbytek jde na výše zmíněné alternativy. Produkce lehké ropy zdá se také zvolna stoupá, ale pořád jsme nepřekročili vrchol z roku 2005, rozdíl je zhruba 100.000 barelů denně, což není tak mnoho. I když dnešní ceny přes 110 dolarů asi opravdu spíše odrážejí ekonomické problémy Ameriky a dolaru jako takového, podle analytiků to vypadá, že cena benzínu v sezóně bude někde pod 34 korunami, takže zdražování dopravy a potravin se také nezastaví. Docela mne také zaujala zpráva, že země Středního východu začínají uvažovat o stanovení ceny svého měnového kurzu vůči koši měn a odklonit se tak od dolaru. To by mohlo být opravdu zajímavé.

V přehledu jsou opět čísla největších světových producentů a zaujaly mne zejména dvě věci. První je začínající pokles produkce Ruska. Od října 2007 se snížila o 100.000 bpd. Rusko od konce Sovětského Svazu svoji produkci poměrně dramaticky zvyšovalo. Vliv na to může mít i zvyšující se taxy na těžbu od ruské vlády, které poměrně výrazně poslední dobou stouply a omezují tak možnosti investic do nových polí a způsobů těžby. Konec roku 2008 asi ukáže, jak na tom Rusko s budoucí těžbou bude.

Dalším zajímavým faktorem je výrazné spotřeba paliv v Saudské Arábii a Iránu a stále neutuchající poptávka Číny. Naproti tomu spotřeba v zemích OECD poslední roky pozvolna klesá.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.