Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

24. 2. 2009 Ostatní

Peak oil pro země mimo OPEC

Již delší dobu jsem se nezmínil o ropě. Hlavně proto, protože aktuální krátkodobý trend je poměrně jasný. Dle posledních dvou newsletterů produkce ropy a tekutých paliv jako celku neustále klesá s tím, jak se OPEC snaží o stabilizaci trhu nad úrovní 40$. Spotřeba ropy přitom nijak dramaticky neklesla, z 86 milionu barelů denně v roce 2007 na 84.5 v prvním čtvrtletí 2009. Situace bude přetrvávat do té doby než OPEC ještě více sníží produkci a propad poptávky po ropě skončí. Kdy se tak stane je otázka a velmi záleží na ekonomických faktorech.

 Těžba tekutých paliv - únor 2009

Stinnou stránkou nízkých cen a potíží na finančních trzích je nedostatek finančních zdrojů na investice do rozvoje těžební infrastruktury. Jako jedna z nejhorších se zdá být situace v Rusku. Odhadovaná nákladovost těžby je okolo 30$ - 40$ za barel. Dost možná problémy s produktovody z Ruska přes Ukrajinu mohly mít příčinu i v nedostatečném provozním krytí energetických společností. Každopádně z Družbou je v horizontu dejme tomu deseti let ámen, to je nutné si připustit a začít se podle toho chovat.

Další zajímavou věcí, je pravděpodobný peak oil tzv. non opec-12 zemí. Na obrázku níže je zobrazený peak liquid v roce v 2007, obrázek peak oil je pak v originálním článku od ACEho na oil drumu.

 Vrchol produkce paliv zemí non OPEC-12

Do non OPEC-12 zemí se řadí všechny země, které nějakým způsobem těží ropu (peak oil), případně produkují tekutá paliva (peak liquid) a nejsou v zemích OPECU, tzv. nepatří od výčtu uvedeného např. zde - Organizace_zemí_vyvážejících_ropu. Jedná se tedy o produkci Ruska, USA, Mexika, Norska, Kanady a mnoha dalších.

Předpověď se zakládá na faktu, že produkce ropy v roce 2007 oproti vrcholu z roku 2004 vzrostla díky bio palivům, ta by měla i nadále růst zejména v Brazílii a USA. Jsou už ale i signály, že v USA bylo 20% výrobních kapacit zastaveno kvůli malé poptávce a nízkým maržím. Jednou ze stěžejních je produkce Ruska, tam to vypadá na pokles okolo 8% do roku 2013. Děsivý je zejména propad produkce Mexika - téměř 20% na jeho podmořských vrtech. Nová produkce Brazílie by stačila tak na pětiletou kompenzaci tohoto poklesu v hlubokomořské těžbě.

V ropných píscích se poslední dobou zavírají projekty jak na běžícím pásu, 40$ za barel je opravdu málo na to, aby se těžba vyplácela. Asociace producentů ropných písků - CAPP už snížila předpověď produkce na 1.5 mbd do roku 2010 a 2.4 do 2015, takže žádná sláva.

Do agentur IEA a EIA byly odeslány dotazy, zda to tak opravdu je, uvidíme, co oficiální energetické agentury uvedou na konci roku, dost pochybuji, že to budou nějakým zásadním způsobem komentovat. Tak nejbližší dva až tři roky ukáží, zda k peak oil mimo OPEC došlo nebo ne. Pokud ano, tak očekávám i u nás kvůli Rusku a Družbě dost podstatné problémy, proti kterým byl letošní leden čajíček.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.