Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

16. 3. 2009 - Komentáře (4) Ostatní

Pohovor u Microsoftu

Ne, nedostal jsem práci u MS, na to fakt nemám, ale našel jsem docela autentické vyprávění o tom, jak takový pohovor u MS vypadá. Když jsem si tak před nedávnem prohlížel nějaké stránky o Zend_Pdf, hledal jsem něco jako podporu formátování textu do odstavců, jejich centrování atd. narazil jsem na blog člověka, který stojí za jedním z návrhů. Pak jsem se dostal až na jeho blog a tam jsem přišel na to, že se jedná o amerického mladíka, který nedávno dokončil univerzitu a teď pracuje jako vývojář pro Microsoft. Uvádí i to, jak se tam dostal a jak to při náboru do MS na pozici vývojáře chodí. Uvádí, že se hlásil na pozici Software Development Engineer, nic přesnějšího neuvádí, to je docela zajímavé, ještě se k tomu na konci vrátím.

Zaplacený pobyt i s hotelem, první část pohovoru

Docela zajímavá věc je, že Microsoft Vám zaplatí pobyt v hotelu a letenku, možná, že je to v zemi jako USA zvykem, nevím, každopádně potěší to. Pohovor se skládal ze 4 částí. První byla s vedoucím vývoje Internet Exploreru, ten se ptal na tyto technické věci

  • implementaci strcmp()
  • máte funkci plot(int x, int y), napiště funkci drawCircle(int radius)

Druhá část pohovoru

Opět se jednalo o pohovor s nějakým development managerem. Tady šlo zejména o binární stromy. Po chvíli oťukávání zda uchazeč tuší o co jde, došlo na tyto otázky

  • Napište funkci na procházení binárním stromem.
  • Jak by se dalo stromem procházet v konstantním čase?
  • Zkus to napsat bez rekurze.

Třetí část pohovoru

Ta se více nesla v klasickém Human Resources duchu.

  • Pracoval jste někdy na týmovém projektu?
  • Řešil jste při tom nějaké problémy?
  • Měl jste problémy s kolegy v týmu a jak jste je řešil?
  • S profesorem jste někdy v něčem nesouhlasil?
  • Přesvědčil jste někoho někdy o svém názoru?

Když nevěděl, tak mu pomohlo to, co si kdysi přečetl v knize How to Win Friends and Infulence People.

Čtvrtá část pohovoru

Tam na začátku popisoval zkušenosti z práce na projektu v PHP a problémy, které tam řešil. Pak došlo na otázku, jak implementovat frontu s použitím zásobníku. O navrhovaném řešení se nakonec tázající development manager zmínil, že je sice použítelné, ale není úplně optimální. Nakonec této části se uchazeč odhodlal k tomu,zeptat se, jak na tom je. Tázající mu místo odpovědi ukázal chyby a vytkl nedostatky jeho řešení fronty a ačkoliv to nebyly žádné zásadní chyby, vyvolalo to v člověku dojem, že Microsoft má opravdu zájem jen o ty nejlepší a co tady vlastně vůbec dělá.

Nabídka nakonec

Nakonec (okolo 16.15) došlo na závěrečnou část pohovoru. Tam se ptali na jeden školní projekt. Uchazeč popisoval projekt Rubikovy kostky v C# s LINQ a použitím DirectX, možná proto, že se chtěl blýsknout znalostí technologií Microsoftu. Jaké bylo překvapení uchazeče, když se mu po 10 minutách bylo sděleno, že mu Microsoft nabízí místo jako vývojáře ve Windows Live Experience týmu. Pak spolu chvíli diskutovali o tom, co by dělal, jak to v MS se zaměstnanci chodí atd. Nakonec nabídku uchazeč přijal.

Celé toto se událo na konci roku 2007 a mladík teď pracuje jako vývojář instalátoru windows live komponent. Jeho denním chlebíčkem je C++ programování v COM - tady je dobře vidět, že bez C++ se Microsoft ještě velmi dlouhou dobu neobejde.

Technologie nás nezajímá

Z celého článku plyne pár věcí. Možná jsou specifické pro Microsoft a USA, ale spíš bych řekl, že to bude platit obecně pro vývojářské profese postupem času kdekoli. Co se týče odborných věcí:

  • Znalost technologií není důležitá.
  • Odborné vzdělání je důležité.
  • Algoritmy a programovací techniky jsou důležité - implementace str* funkcí základní C knihovny, implementace atoi(), itoa()
  • Datové struktury jsou důležité - spojové seznamy všech druhů, hashovací tabulky, stromy, rozdílné přístupy k jejich implementaci a složitost implementací.
  • Hodí se zkušenosti z práce v týmu na SW projektu.

Mladík se k nabídce dostal při studiu na univerzitě, MS obcházel univerzity s nabídkami práce pro informatiky s obecnou nabídkou na vývojáře a teprve po pohovoru dostane uchazeč nabídnutu konkrétní pozici, to je docela zajímavá strategie u nás ne zrovna obvyklá. Zajímavá je i skutečnost, že mladík neměl s MS technologiemi kromě projektu s Rubikovou kostkou žádné předchozí zkušenosti, zabýval se především unix like záležitostmi, php atd.

Není od věci vědět i to, že se jednalo o podzim roku 2007, hypoteční bublina která odpálila aktuální ekonomické problémy byla těsně před prasknutím, trh s vývojáři se pomalu nasycuje i u nás, požadavky na vývojáře se tak i u nás ještě zvednou. Jestli před pár lety bylo pracovat v IT zárukou nadstandarních finančních příjmů, známí investorští vizionáři jako Jim Rogers říkají, že budoucnost patří farmaření.


Komentáře (4)

  1. marek - 30. 4. 2009 07:42

    Jasně a proto jsem na čzu - informatika na prvním místě, ale kdyby to neklaplo, jde se farmařit :)

  2. eMan - 14. 6. 2009 06:13

    Třeba v holandsku jede farmaření i tedka... .)

  3. méno ( - 23. 8. 2009 15:51

    ach jo, jeden dedek neco rekne a to znamena ze to tak bude muset byt? vyplyva z toho teda, ze kazdy kdo pracuje v IT se dostane na plat prodavacky? .....

  4. Johnny - 24. 1. 2012 09:37

    Moc zajimavy, nahodou jsem narazil na tenhle clanek v souvislosti s binarnim stromem, tedy ucastnim se prijimaciho rizeni a prave v prvnim kole je po me pozadovan navrh binariho stromu, presne jsem nevedel co si pod tim predstavit a podle tohohle se mi zda ze jde ciste o algoritmy prohledavani atp.

Komentáře jsou uzavřeny.