Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

6. 2. 2009 - Komentáře (3) Ostatní

Vlastní server - VPS

Již v podstatě od začátku mám tento web a věci s ním spojené na samostatném virtuálním serveru (VPS). Minulý týden jsem se rozhodl, že se trochu poohlédnu na trhu s virtuálními servery a pokud se mi nějaký zalíbí, tak ho vyzkouším a případně vyměním za ten svůj současný. A protože hosting na virtuálních serverech není u nás až tak běžnou věcí, něco málo o tom napíši.

Když VPS tak Linux

Bude se samozřejmě jednat o Linux, ne že by jsem byl nějaký extra linuxový fanatik nebo guru, ale Linux na serveru má proti Windows výhodu minimálně ceny za software a navíc o Windows na serveru nevím skoro nic. Další věc je PHP, které ze své podstaty patří k Linuxu. U VPS jde hlavně o to, jak smrknout požadavky software tak, aby jste se vešli do co nejmenšího výkonu. Nedovedu si představit provozovat web server na Windows s 256MB paměti.

Již před více jak rokem jsem se rozhodl opustit běžný hosting zejména z těchto důvodů:

  • Chtěl jsem shell přes ssh, kopírovat přes FTP mě přestalo vyhovovat poté, co jsem musel na hosting tímto způsobem nacpat mraky souborů z balíčku Zend Frameworku.
  • Možnost si nastavit PHP a Apache dle libosti, někde nebylo PDO, někde se iconv choval divně atd.
  • Mít systém na správu verzí (svn) a nastavit si ho jak potřebuji.

Mnoho z těchto věcí by mě dnes klasický sdílený hosting splnil, nicméně před rokem a něco tomu tak nebylo. Další věcí bylo to, že nějaké zkušenosti s Linuxem jsem měl a přece s vlastním serverem se Vám otevírají mnohem větší možnosti.

Možnosti

Před rokem jsem nakonec zvolil poměrně málo známého českého poskytovatele - firmu FinalTek a jejich nabídku VPS hostingu na technologii Linux v-server. Měl jsem z počátku obavy, působilo to na mě ne úplně profesionálním dojmem. Ale byl jsem mile překvapen. Po emailové objednávce testovacího provozu mě druhý den dorazila IP adresa a heslo pro roota. Pak už bylo jen na mě, jak se s tím Debianem popasuji. Nakonec se mi po pár dnech podařilo nastavit, co jsem potřeboval. Když jsem si s tím hrál, tak jsem párkrát něco zvoral, takže jsem potřeboval reloadnout a technická podpora zafungovala dobře, do pár hodin bylo hotovo. Nakonec tedy běželo všechno naprosto v pořádku bez jediného výpadku více než rok. Pokud máte alespoň trochu zkušeností s nastavením Linuxu a hledáte levné tuzemské řešení, tak v-server od FinalTeku je naprosto vyhovující.

Tento rok jsem se trochu porozhlédl i v zahraničí a zaujala mě nabídka Linode, kde jsem nakonec zakotvil. Přesvědčilo mě zejména toto.

  • Jedná se o Xen, nikoli o v-server, podle několika zdrojů je linuxová virtualizace na Xenu jednou z nejlepších.
  • Jejich Linode manager je naprostá bomba, více dále.
  • Technická podpora funguje bezvadně.
  • Cena je velmi slušná.

Jedním s velkých plus je jejich Linode manager, na začátku si v něm zvolíte distribuci - výběr je opravdu bohatý - pak postupně přes velikosti swapu až k heslu roota a hotovo, sami si to z webu nabootujete a už se můžete připojit přes ssh. Z webu toho můžete udělat ale daleko více:

  • Nastavit si různé profily, každý může mít jinou distribuci, nabootovat pak můžete dle Vašeho výběru.
  • Měnit velikost partition a typ partition.
  • Speciální rescue distribuce, pomocí níž můžete provést například přerozdělení partition.
  • Přístup k shellu konsole, když přijdete o ssh přístup
  • Statistiky a nastavitelnými mezemi pro notifikace.
  • DNS manager, pokud si zařídíte doménu.
  • Rebootování.

Opravdu excelentní aplikace, z tohoto důvodu nebudete potřebovat technickou podporu téměř nikdy. Jen pro zajímavost, aplikaci si vyvinuli sami a její velká část je napsaná v ColdFusion/CFML.

 Hlavní stránka Linode managera (klikni pro detail)

Nevýhodou je zejména vzdálenost, datacentra Linode jsou v USA, můžete si vybrat ze tří, pochopitelně budete asi volit to v N.Y., to je nejblíže Evropě. Rychlost odezvy bude o dost horší než od tuzemských poskytovatelů, to se holt nedá nic dělat, v českém NIXu Linode asi nikdy nebude :-).

Závěr

Takže pokud chcete mít maximální komfort a svobodu a navíc a poměrně levně, Linode je určitě dobrá volba. Návodů jak nainstalovat a jednoduše spravovat linuxový web server s databází a php jsou na webu mraky a pokud Vám budou stačit věci z balíčků distribuce, tak je to otázka chvíle.

Já jsem se rozhodl PHP si zkompilovat sám, ale Apache jsem chtěl z balíčků. Trochu jsem se s tím zapotil, o tom snad příště.


Komentáře (3)

  1. Dundee - 7. 2. 2009 08:06

    Pěkný článek, díky.

    Zatím hostuji u hostmonsteru, ale docela jsi mě namlsal :) Přecejen rootovský účet je o něčem jiném. Asi o tom za rok, až bude končit zaplacené období, popřemýšlím. Aspoň bych využil všechny ty administrátorské předměty co máme na FELu.

  2. rank - 20. 12. 2009 11:08

    VPS v zahraničí mají mnohem lepší nabídku než VPS u nás, jenže jsou v zahraničí (a nejsou v NIXu). :-(

  3. Honza - 25. 2. 2010 09:57

    Také přemýšlím o vlastním serveru, vyplatí se mi více než normální hostingy, určitě bych nešel do gadaddy, to mam vyzkoušené, je to pomalé.

Komentáře jsou uzavřeny.