Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

22. 5. 2008 - Komentáře (1) Zend Framework

Zend se prodávat nebude, out-of-box Ajax v ZF

Tentokrát to nebude vůbec technické, spíš taková bleskovka. Nedávno se začalo spekulovat o prodeji firmy Zend, firma propustila najednou vetší část lidí, vypadá to, že si chce vylepšit finanční situaci. Spekulovalo se o tom, že se tak děje proto, aby se tak stala atraktivnější pro případné kupce. Na přetřes přišly společnosti jako Oracle, která se už o Zend ucházela v roce 2006, IBM a dokonce i Microsoft.

Nakonec se ale nic takového nepotvrdilo a Andi Gutmans na php|teku prohlásil že cílem je zůstat nezávislou firmou a vylepšit cashflow, tím se v sále ozvalo vydechnutí a následovala zpráva, že bylo rozhodnuto o partnerství Zendu a Dojo foundation za účelem integrace Dojo toolkitu jako out-of-box ajax řešení pro Zend Framework.

Toto řešení by mělo obsahovat

  • JSON-RPC Server: Matthew přepsal stávající kód komponenty Zend_Json_Server tak, že respektuje stávající specifikace a stává se tak univerzálnějším, tato komponenta čeká jen na potvrzení, aby se dostala do incubatoru.
  • dojo() View Helper: bude fungovat jako placeholder view helper a bude tak zajišťovat inicializaci toolkitu na klientovi.
  • Použití na form elementy bude asi první implementací, kde se Dojo uplatní.
  • dojo.data Compatibility: dojo.data definuje interface pro data managemenet, který se v Dojo používá. V Zendu na to budou komponenty.

Přiznám se, že Dojo moc neznám, každopádně to vypadá zajímavě. Matthew má na stránkách i příklad, kde ukazuje, jak by ta komunikace přes RPC měla vypadat.


Komentáře (1)

  1. Ronnie - 22. 5. 2008 21:56

    Dojo je neuvěřitelně rozsáhlý js framework, myslím, že jen projít základní dema zabere jeden dlouhý večer:-) Každopádně velké plus pro zend.

Komentáře jsou uzavřeny.