Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

12. 5. 2008 - Komentáře (1) Ostatní

Studium telekomunikací není k zahození

Včera jsem se možná trochu z nostalgie na avc našel videa z předmětu Spojovací systémy, který se vyučuje na katedře Telekomunikační techniky FEL ČVUT a protože jsem bývalým studentem této katedry, dovolím si pár poznámek. Dalším důvodem je také osoba přednášejícího - Pavla Trollera, ta opravdu stojí za zmínku.

Spojovací systémy tvoří jeden ze tří základních podoborů telekomunikační techniky. Další jsou přenosová technika a datová komunikace, kam patří i náš dobrý známý Internet s TCP/IP. Spojovací systém se také v běžné řeči dá nazvat telefonní ústřednou. Je to jeden z velmi rozsáhlých technických systémů, jehož historie je dlouhá a zajímavá a to i z pohledu IT.

Předmět, který se na FEL ústřednám věnuje se tedy jmenuje Spojovací systémy, nyní ho přednáší Pavel Troller a právě jeho přednášky jsou na webu k dispozici. Je to člověk s velmi širokým technickým záběrem, u kterého je navíc vidět, že ho přednášení skutečně baví. Při jeho přednáškách Vám text sám leze do hlavy a sami se začínáte divit jak až překvapivě důmyslné je i tak zdánlivě jednoduché zařízení jako mechanická rotační číselnice, která je konstruována tak, aby ústředna stíhala synchronně sestavovat spojení během Vaší volby.

Dalším přínosem je, že přednášející pracuje u jednoho z našim největších alternativních telekomunikačních operátorů a výklad bohatě prokládá příklady z praxe a tak se o aktuálně nejpoužívanějším typu veřejné telefonní ústředny 4. generace Siemens EWSD dozvíte opravdu velmi mnoho.

Zároveň má přednášející velmi bohaté zkušenosti i z oblasti výpočetní techniky, operačních systémů a systémového programování (tvoří si mimo jiné svou vlastní distribuci Linuxu), o čemž se přesvědčíte zejména později v předmětu Programové řízení spojovacích systémů.

Studium spojovací techniky na FEL je tak i zásluhou osoby přednášejícího opravdu velmi kvalitní, a i když v dnešní době Internetu začíná VoIP klasickou telefonii s přepínanými okruhy stále častěji nahrazovat, budeme se s ní setkávat ještě velmi velmi dlouho. Studium telekomunikací na FEL je velmi kvalitní a všem, kdo jdou na FEL a nechtějí být jen dalším v stále narůstajícím davu informatiků, ho mohu jen doporučit.


Komentáře (1)

  1. veena - 12. 5. 2008 10:36

    Mohu potvrdit vše co je v článku řečeno také jako absolvent telekomunikací. Pan Troller byl spolu s prof. Kulhánkem na fyziku jedni z mála, kteří dokázali nenásilnou formou studenty naučit i zaujmout.

    Informatikům určitě doporučuju přednášku o Sinuxu http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=2842. To je ta distribuce, kterou si Pavel Troller vytváří.

Komentáře jsou uzavřeny.