Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

5. 3. 2008 - Komentáře (3) PHP

Stabilní PHP-GTK2, PHP 5.3.x zatím nebude

Jen taková krátká poznámka, no vlastně dvě. Že je PHP zejména v kombinaci s Apache a MySQL jednou z dominantních platforem pro web aplikace o tom dnes snad už nikdo nepochybuje. Že se PHP dá velmi dobře použít na command line aplikace to by také šlo. Ale že je v něm možné vytvářet i aplikace s grafickým uživatelským rozhraním - GUI, to už se tak moc neví.

A je to možná chyba, protože poslední únorový den roku 2008 byla vydaná první stabilní verze PHP-GTK2, jediného použitelného PHP GUI toolkitu. Jak už z názvu plyne, k vykreslování GUI se používá grafického toolkitu GTK+, který zaručuje širokou podporu platforem - od Linuxu, přes Windows až po Mac OSX, Solaris a další. V základu se tedy nejedná o nic jiného, než o obrovské céčkové PHP moduly se souborem tříd, které obalují a přizpůsobují originální céčkové GTK+ API. Verze 2 znamená kompletní přepsání celého API tak, že využívá objektových vlastností PHP5. Binárky pro Windows jsou distribuovány s verzí 5.2.5.

Odhlédneme-li od problémů s deploymentem PHP5 GUI aplikací, který se dá ještě nějak přežít, největším problémem GUI aplikací jsou memory leaky a threading. PHP je obecně úniky paměti docela proslulé, zejména protože se používá právě na webu, kde to až tak moc nevadí, po requestu, který skončí většinou do pár sekund je už zase všechno v pohodě, ale u GUI aplikace, která může běže i několik hodin, to pak sakra vadí. Vývojáři slibují, že by to mělo být mnohem lepší než u první verze PHP-GTK založené na PHP4. S threadingem problém zůstává a zůstane, protože PHP asi nikdy threading podporovat nebude, což může být pro určité aplikace dost limitující, proto se ani PHP-GTK2 určitě nijak masově používat nebude. Nicméně na nějaké menší administrační utility a nástroje doplňující web aplikace je klidně možné je použít.

Další zprávou je vydání prvního release candidate verze 5.2.6. Jak je vidět, PHP je ještě pořád plné bugů, na PHP 5.3 s podporou late static binding a namespaces si budeme ještě muset chvíli počkat. Před nedávnem se také do PHP komunity nahodil projekt vývoje PDO2, které by mělo pozměnit způsob vývoje tohoto rozšíření a umožnit databázovým vendorům lepší podmínky pro psaní rozšíření pro jejich databáze. Vývojář, který bude chtít pracovat na PDO2 musí souhlasit se speciálním ujednáním (CLA), což se některým core vývojářům nelíbí a považují to za krok stranou od open source pojetí vývoje, je možné, že tím PHP o nějaké své vývojáře i přijde, uvidíme.


Komentáře (3)

  1. David Grudl - 5. 3. 2008 22:14

    Ohledně PHP 5.3 netřeba být skeptický, vydání PHP 5.2.6 RC1 bylo na konec února plánováno a ohledně 5.3 jsem žádné odsunutí nezaznamenal, stále se předpokládá uvolnění ke konci 1. kvartálu 2008.

  2. koubel - 6. 3. 2008 20:27

    [1] - No, nevím, vycházíte z info na wiki? Teď už to moc nesleduju, ale nevím nevím, třeba přepis lexeru bych viděl jako dost zásadní říznutí a jestli do měsíce budou mít bug free verzi, tak jsou dobří. Navíc na wiki se píše o betě na konci 2007, já jsem tedy zaznamenal jen snapshoty a to podle mě beta není, i když je asi pravda, že u 5.x se bety nedělají, nevím, release proces přesně neznám. Já bych radši ať s tím klidně ještě půl roku počkají a není to plné chyb.

  3. David Grudl - 26. 3. 2008 00:32

    Máš recht, na nové wiki http://wiki.php.net/todo/php53 už je termín značně posunutý.

Komentáře jsou uzavřeny.