Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

1. 3. 2008 Ostatní

Směř dolů

Tak ještě měsíc a máme konec prvního čtvrtletí a i když zima zas ani pořádná nebyla, na energeticko ekonomické scéně začíná pěkně přituhovat. Ropa už překročila všechna maxima a je nejdražší od doby, co se začala těžit a OPEC pravděpodobně těžbu nezvýší. Amerika začíná mít opravdu problémy a po Evropě i Americe se začíná šířit strašák inflace.

Obracejme se na východ

Nepříznivé zprávy o těžbě ropy přicházejí zejména z oblasti Severního moře a z Mexika. Naopak všechno se nám to pomalu otáčí kam jinam než na východ, do Ruska. Při dnešní denní spotřebě světa 84 milion barelů denně je Rusko s denní produkcí 12 milionů barelů největším producentem ropy mimo země OPECu. V zemním plynu je Evropa z 50 procent závislá na Rusku a nic nenasvědčuje tomu, že se něco změní. Rusko si jde tvrdě za svým, skupuje po Evropě co se dá a ostatní nemají šanci. Jeden příklad za všechny je profláklý plynovod Nabucco kde určitou roly hrály i USA. Ten měl obejít Rusko a dodávat středoasijský zemní plyn do západní Evropy. Rusové si mezitím v klidu uzavřeli dohody ve střední Asii o navýšení dodávek a posléze se kruh uzavřel dohodou s Maďary. South Stream a Nord Stream jsou tedy na obzoru a ještě obejdou nepohodlnou Ukrajinu (a tím pádem i nás), která nechce pořádně platit. Je už tak téměř jisté, že Nabuccem, pokud se postaví, toho asi mnoho nepoteče. Že recese v Americe se pomalu šine na západ je jasné a tak už i naši ekonomové doporučují obrátit na východ.

Inflace letí nahoru, potraviny také

Čím dál tím dražší energie (zejména ropa) přilévají olej do ohně rostoucí inflaci. Tento týden to přiznali i Američané a u nás už jí máme 7.5%. A slyším jako by to bylo včera naše přední analytiky, jak odhadují max. 5 v půlce roku 2008. Pamatuji se na pořad na ČRO, kde se jeden penzista na konci vyjádřil v tom smyslu, že když chlapci tvrdí 5, tak budeme mít 7 a více, co na to říci? A zase do nás rvou, že na konci roku se všechno vrátí do normálu. Jak to mohou vědět? Cena potravin poletí nahoru, pšenice, kukuřice, sója, olej, jejich cena ve světě neustále stoupá, pšenice je nejdražší za posledních 60 let. V Austrálii se loni téměř nic neurodilo kvůli katastrofálním suchům a pokud budeme mít zase teplé jaro a jestli bude navíc také suché, jako minulý rok…


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.