Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

2. 1. 2008 - Komentáře (3) Ostatní

Ropa za 100, děkuji nechci, ale musím

Tak už nám začal rok 2008 a hned prvním rekordem. Barel ropy se prodává za 100 dolarů. Padla tak psychologická trojciferná hranice. Většina médií to přešla poměrně klidně, přece jen se to dalo čekat. Hlavně z USA se však už začínají ozývat hlasy, že se pravděpodobně začíná něco dít. Cena bude pravděpodobně opět kolísat a vrátí se zpět pod 100, nicméně důvody k nějakému trvalejšímu poklesu nejsou. Co to bude znamenat pro nás? Negativa určitě převáží.

Hlavní faktory jsou pořád stejné, tenčící se zásoby, narůstající spotřeba zejména Indie a Číny. Také jsme teprve na začátku zimy. Ropa a její zvyšující se cena tak bude i v roce 2008 jednou z nejdůležitějších věcí určujících světové a tím i naše hospodářství a to má samožřejmě vliv na život nás všech, reforma nereforma. Každopádně nové SUV bych jako dobrou investici do budoucna asi neviděl, to spíš solidní kolo :-). Jo a mimochodem, kdo měl ulité nějaké zlato, tak ten je totálně za vodou. Cena zlata letí nahoru skoro stejně rychle jako ropy.


Komentáře (3)

  1. dgx - 7. 1. 2008 03:17

    Mám pocit, že ten nejhlavnější faktor se zcela zastírá, a tím je pád dolar na historické minimum. Za 30 let existence tzv. dolarového indexu je na nejnižším bodě.

    Barel ropy je za 100 dolarů, ale problém je v dolaru, nikoliv v ropě.

  2. koubel - 7. 1. 2008 09:34

    Slabý dolar a spekulace jsou určitě důležité, nejsou ale to hlavní příčinou zdražování ropy, možná byly poslední příčinou toho, co poslalo cenu nad 100 USD, ale základem růstu cen ropy je jednoduše vyšší poptávka než nabídka. Klesající nabídka má pak původ v klesající produkci od roku 2005, to žene cenu nahoru nezávisle na dolaru. I pokud dolar posílí, dlouhodobě se cena ropy bude neustále zvyšovat, pokud poměr nabidka/poptávka bude stejný. Takže problém je s ropou jako takovou, nikoli s dolarem.

  3. Henry - 29. 1. 2008 09:16

    Jo ropa, ja si delam svoje zasoby doma ve sklepe ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.