Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

17. 4. 2008 Ostatní

Ropa v centru pozornosti

Ropa se poslední dobou spolu s recesí v USA stává jedním z hlavních témat zpráv. Ty se ale většinou omezují na přehled cen a hlavně výklady analytiků o příčinách tak vysokých cen. Téměř všichni se shodují, že jedna z hlavních příčin tak vysoké ceny je pokles hodnoty dolaru a spekulace. S tím určitě nelze nesouhlasit. Nicméně tento týden se ukázaly i další zajímavé zprávy, které ukazují na stav naší uhlovodíkové civilizace.

První zajímavá zpráva je, že agentura EIA zveřejnila čísla v produkci ropy za leden 2008. Potvrdilo se to, co se už delší dobu očekávalo. Došlo k novému maximu v produkci ropy a jejích kondenzátů, takže vrchol z roku 2005 byl překonán. To trochu nahlodává peak oil teoretiky. Nicméně převládá názor, že to je jen drobné poskočení na platau - jedná se o nárůst okolo 0,2%, takže to nic zásadního pro změnu trendu znamenat nemusí, nicméně určitě zajímavé.

Další a pro náš region bych řekl důležitější zpráva je, že z Ruska se pomalu začínají ozývat hlasy o tom, že produkce Ruska je za vrcholem, což by určitě byla zpráva roku. Statistiky tomu nasvědčují. Tento rok produkce Ruska poprvé po dlouhých letech poklesla.


Vývoj produkce ropy Ruska

V této souvislosti se začínají opět objevovat i zprávy o problémech s ropovodem Družba a možným nezájmem ze strany Ruska o jeho provoz. Uvidíme co si pro nás budoucnost přichystá. Ohledně ropy jsem už trochu na rozpacích, určitě jsou to ale rozpaky s trochou radosti. Pokud by se potvrdil rostoucí trend produkce, znamenalo by to, že máme přece jen více času a dopad na civilizaci by nemusel být tak masivní.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.