Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

18. 4. 2008 - Komentáře (2) Ostatní

Chléb náš vezdejší není samozřejmostí - reportáž BBC

Zvyšujících cen potravin v obchodech si asi všiml každý, po poklesu březnové inflace k 7% slyšíme ujišťování analytiků, že ke konci roku se má situace pořád zlepšovat až někam k 5%. Takže opět chlácholivý tón. Nejvíce inflaci jistě zvedají ty věci, které tvoří majoritu spotřebního koše a to jsou dozajista potraviny. A právě s nimi to nevypadá letos vůbec dobře. Navíc spotřební koš se liší u různých skupin obyvatel. Důchodci tak v březnu cítili inflaci mnohem výše, říká se tak okolo 10%.

A právě potraviny jsou tím důvodem, proč není mnoho důvodů k optimizmu, jak už jsem dříve poznamenal, ceny rýže a poptávka po ní se tak dramaticky zvýšila tak, že určité státy začínají regulovat její vývoz, aby uspokojily poptávku domácího obyvatelstva. Přitom rýže je základní potravinou pro velkou část obyvatelstva planety. Podobně rostou ceny ostatních komodit. Meziroční navýšení cen zemědělských komodit vypadá asi takto

  • kukuřice 30%
  • rýže 74%
  • sója 87%
  • pšenice 130%

V západním světě se více a více zemědělských plodin spotřebovává na biopaliva a mezitím se v Egyptě začínají objevovat hladové bouře a historie se obrací. Děti přestávají chodit do škol vracejí se zpět na pole, aby rodina měla co jíst. Čím chudší, tím více cena potravin ukrojí z platu. Christiane Berthiaume, zástupce programu pro potravinovou pomoc při Spojených Národech ( World Food Programme - WFP) vyhlásil, že balancujeme na hraně propasti, potravinová pomoc bude muset být tento rok pravděpodobně dost krácena. Tento program ročně zajišťuje potravinovou pomoc pro 73 miliony lidí v 80 zemích.

A ostatní příčiny růstu cen potravin? Velká poptávka v rozvíjejících se ekonomikách světa, změny klimatu a s tím spojená sucha, růst cen ropy, ten navyšuje zejména ceny zemědělské chemie a pohonných hmot pro provoz zemědělských strojů a v poslední době i spekulace na burze.

Shrnující neradostný 6min pohled podává reportáž BBC.

Letošní úroda snad bude lepší, sucho snad nebude tak dramatické jako minulý rok a spekulace by mohly také pominout. I na renomovaných mainstream médiích se začínají objevovat pořady s tématikou - je současný způsob fungování světa udržitelný? Osobně ale nějaké větší změně nedávám velkou naději.


Komentáře (2)

  1. paranoiq - 18. 4. 2008 11:25

    zajímalo by mne, nakolik za současný problém mohou biopaliva a jiné bioenergie vůbec (zabraná půda).

  2. koubel - 18. 4. 2008 15:55

    [1] to by mě také zajímalo, někteří tvrdí že hodně, jiní tvrdí, že největší podíl má rostoucí spotřeba rozvíjejích se ekonomik, jiní že ropa ...

Komentáře jsou uzavřeny.