Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

18. 9. 2008 Ostatní

Peak oil - aktualizovaná předpověď - srpen 2008

Na serveru the oil drum byla zveřejněna aktualizovaná předpověď velikosti produkce ropy a tekutých paliv (ropy, zemního plynu a jejich kondenzátů a dalších alternativ). Statistiky a modely vycházejí z posledních aktualizovaných dat o produkci pocházejících z mnoha různých zdrojů.

Nebudeme se dlouho zdržovat a podíváme se na souhrnnou analýzu. Graf níže zobrazuje aktuální data o těžbě, aktuální vrchol je 82.6 milionu barelů denně z května roku 2008. Jednoznačně tak byl překonán vrchol z roku 2005 a to jak celkově za tekutá paliva tak i za ropu, kde byl na 74.5 mbpd. Zejména se jednalo o ropu z Iráku, Saudské Arábie a zemí mimo Opec jako Rusko. V tomto grafu je i vidět žlutě pásmo jakéhosi rozptylu, ve kterém by se měla nacházet produkce v dalších letech. Toto pásmo bylo vypočítáno analýzou 14 modelů předpovídajících peak oil. Vrchol by se podle tohoto upřesněného výpočtu měl nacházet někdy mezi roky 2008 - 2010 někde okolo 85 mbpd.

Zajímavé je také procentní zastoupení jednotlivých typů surovin na produkci, ropa a její kondenzáty tvoří pořád okolo 86% celkového množství tekutých paliv. Žádný velký přechod na alternativu se tedy zatím nekoná.

Celkově lze říci, že za poslední dobu se produkce ropy zvýšila zejména díky uvádění do provozu několika ložisek v Saudské Arábii, aktualizována tak byla databáze saudsko-arabských megaprojektů na wikipedii. Ale i tato produkce se na trh dostala s určitým zpožděním, infrastruktura k provozu těchto ložisek je mnohem složitější a dražší než dříve.

Osobně bych to viděl tak někam k roku 2015, to už by se mohly projevit výraznější problémy na trhu s ropou poměrně silně. Také těžko říci, jak na tom bude světová ekonomika, ale i přes drastický propad cen ropy v posledních týdnech bych nějaké dramatické ochlazení poptávky po ropě neočekával a pokud nastane, tím lépe. Ekonomické vlivy ale mohou být velmi významné a výrazný propad cen ropy má i negativní důsledky do zpomalení toku investic do těžebních a průzkumných technologií, výzkumu a vývoje alternativ atd, o tom se asi pokusím něco napsat příště.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.