Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

21. 9. 2008 Ostatní

Bubliny všude kam se podívám

Posledních několik týdnů jsme svědky dramatického poklesu cen ropy i dalších energetických komodit na světových burzách. Je to docela s podivem, protože fundamentální příčiny nic takového nenaznačují, spíše naopak. Hurikánová sezóna je v plném proudu, v Nigerii ničí povstalci instalace rafinerií a producentů ropy, zásoby ropy a plynu se v USA nějak dramaticky nezlepšují.

S velkou pravděpodobností je na to měl velký vliv spekulantů a hedge fondů, které na trhu od konce minulého roku vytvořil solidní bublinu, která teď splaskává, kam až se cena propadne je těžké říci. Hovoří se o tomto, že rozvrstvení příčin současného propadu cen je asi takovéto

  • 70% vlivem spekulací s finanční pákou (deleverage)
  • 25% v důsledku slábnoucí poptávky a klesající ekonomiky
  • 5% čachrování s pomocí republikánům :-)

Určitě podstatný vliv na to bude mít i cena dolaru, který se chová podle mnoha vyjádření také dost iracionálně. Když se začaly objevovat informace o tom, že FED zachrání americké hypoteční banky F+F tak na místo poklesu dolaru začal tento zpevňovat.

Je nutno přiznat, slábnoucí poptávka v USA je určitě nezpochybnitelným faktem, spousta domácností zasažená hypoteční krizí ani ve snu nepočítala s tím, že cena pohonných hmot se tak dramaticky zvýší, pravděpodobně s ní nepočítali ani všichni Ti, kdo vymýšleli ty různé úžasné finanční nástroje jako CDO,CDS apod. A to se dostáváme pomalu k tomu, co v dnešní době sype peníze a kde se pohybují Ti správní chlapy, kteří vědí jak na to. Je to svět virtuálních peněz.

Ano, vpravdě virtuálních. Na burzách se otočí denně miliony dolarů, tyto miliony dolarů mění své majitele lusknutím prstu a obrazně řečeno za týden nám klidně oběhnou celou zeměkouli, na tom ještě nic není a je to docela v pohodě, má to svá pravidla. Aby to ale stálo za to, je potřeba dost peněz. Můžete i v malém, ale ve velkém se vám to s pomocí finanční páky ještě všechno znásobí. K tomu, aby jste získal velké množství peněz potřebujete být investiční banka, budete půjčovat lidem za směšně nízké úroky a tyto "vytvořené" peníze okamžitě přelijete do spekulací, zajišťovacích fondů, koupíte si s nimi features na ropu, kterou obratem prodáte aniž by jste vůbec věděli, jak vypadá a dokonce ji možná ani nikdo ze země ještě nedostal.

Je to prostě úžasný svět virtuálních peněz, který krásně nese. Ale pozor, tu ropu pak za ty peníze opravdu někdo dostane a lidé si jí budou muset natankovat do nádrže, jinak se nedostanou do práce. Když bude tak drahá, tak se to značně promítne do jejich rozpočtu, splátky na dům budou těžší a těžší, pak přijde exekuce, množství volných domů, jejich ceny padají, investiční banka padá, její CDI už nikdo nechce, aby se získala kapitál, začne prodávat zajištění v ropě, ceny ropy padají, mě to něco připomíná.

Virtuální peníze a jejich toky zase vytvořily bublinu něčeho reálného, která s bolestí praskla. Ale to ještě není všechno, pak přijde centrální banka (FED) začne zachraňovat, jinak řečeno socializovat ztráty. Tak funguje volný trh, privatizují se zisky a socializují ztráty. Nejsem liberál ani náhodou, ale tady s nimi souhlasím, morální hazard jak vrata, odpovědnost za chyby chlapíků investorů na sebe bere stát a nic nebrání tvorbě dalších bublin.

A co teď s tím, jedni tvrdí jedno a jedni druhé, bezohledná honba za zisky likviduje naše životní prostředí, vyčerpává zdroje, na druhou stranu se znárodňuje a reguluje, což také vede k nerovnováhám. Zatím tedy zůstává všechno při starém, čekejme další bubliny, za které budeme platit nakonec sami.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.