Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

1. 9. 2008 - Komentáře (4) Ostatní

Cena lidské práce

Že je ropa cennou surovinou není pochyb, ale jak tuto cennost vyjádřit o něco lépe než penězi. Jednou z možností je porovnat energetické nároky a možnosti lidské práce a energie, která se skrývá v ropě, pojďme se na to trochu podrobněji podívat a zamyslet se i nad tím, zda jsou vyvozené závěry z tohoto porovnání vůbec smysluplné.

Množství energie, které získáme z jednoho barelu ropy je rovno přibližně 6,1 GJ, člověk za jednu hodinu práce vydá něco okolo 100-700 kilocalorií (člověk pracující u počítače asi 119,3 Kcal/h). 1 Kcal je asi 4,184 J z toho pak jednoduše plyne, že jeden barel ropy odpovídá

6,1 * 10^9 / 4,184 = 1 454 459 Kcal

To nám pak jednoduše při 100 až 700 Kcal/h

1 454 459 / 700 = 2078 hodin a 1 454 459 / 100 = 14544 hodin

Při běžném 40 hodinovém pracovním týdnu to máme tak 1 - 7,25 roků práce na jeden barel ropy.

Průměrný Američan za rok spotřebuje asi 60 barelů ropy, to můžeme výše uvedeným výpočtem převést na 60 - 450 let otročení. Uvažujeme-li přibližně 10 000 hodin lidské práce na barel ropy, při ceně 120Kč/h tak to je asi 1,2 milionu korun na barel, za kolik ho máme teď?

Pojďme se ale na to podívat trochu podrobněji. Nejsme přece roboti, musíme jíst, spát, regenerovat. Kvalita a druh vydané energie také hraje roli, člověk může svou prací třeba sklidit ovoce ze stromu, obdělat malé pole, více lidí pak to samé pole obdělá rychleji, sklidí více ovoce, ale ani nekonečné množství lidí nepotáhne náklaďák 100Km/h, nebo nezajistí let letadla.

Olympijský atlet během 100m sprintu vydá asi 2kW energie, ale nevydrží to déle než 20s, jedná se o anabolický práh daný tepovou frekvencí a s tím souvisejícím příjmem vzduchu. Pokud pracuje tělo pod anabolickým prahem, může vydávat energii velmi dlouho. Anabolický práh je někde okolo 178 úderů za minutu, když budeme mít solidní kondici, tak to máme asi 240W za minutu. Zkusíme to ale ještě trochu zpřesnit.

Při takto vysokém konstantním výkonu to dává asi 1Kcal za hodinu, vydrželi bychom to ale asi tak 1/2 dne a pak je po nás, tělo dokáže za den načerpat energii jen asi 2500 Cal. Proč? Práce svalů potřebuje jen tři základní věci - vodu, kyslík a carbo-hydráty (většinou cukry, rychle doplňujeme energii čokoládou, ovocem, medem), které tělo dokáže rychle zpracovávat. Ale pokud výkon trvá delší dobu, začíná ubývat i červených krvinek a pro ně potřebujeme nějaké proteiny, ty už tak rychle zpracovatelné nejsou.

Když budeme trénovaní, tak náš denní výkon ve super formě může semo tamo dosáhnout na 6Kcal, spíše ale můžeme říci, že pokud za den odpracujeme více jak 3Kcal, tak další den už to na nás bude dost poznat. Pokud ale budeme takto makat, tak za nějaký čas se dostaneme do problémů kvůli ztrátám hormonů, které jsou nutné pro regeneraci svalů. Proto musíme zařadit minimálně jeden den v týdnu, spíše více, odpočinku a regenerace. Necháme to tedy na těch 3Kcal za den, pak nám to dává 240W * 3 na den, to je si 187kW za rok, ale nejsme ve formě celý rok, dejme tomu 150kW za rok je rozumné číslo. To mám 11 a 1/3 roku, než zamakám na barel ropy, vazba atlet to má asi za 5 a 2/3 let.

Pokud uvažujeme lidskou práci, tak je pravda, že v důsledku velkého množství energie skryté ve fosilních palivech jsme se enegetickou efektivitou naší práce příliš nezabývali. To se ale bude muset brzy změnit, jak začne docházet energie fosilních paliv, tak si začneme uvědomovat neefektivitu spousty naší činnosti jednoduše tak, že tato činnost prostě dramaticky zdraží.

Dnešní člověk průměrně pracuje okolo 45 let. Při výše uvedené kalkulaci jsou to 4 barely ropy, takže asi něco okolo 500 dolarů. To bychom si za život opravdu moc nevydělali. No, ale nezoufejme, zdravé lidské tělo se z jiného úhlu pohledu dá ocenit na 45 milionů dolarů.

Někde mezitím bude asi skutečná hodnota lidské práce, kterou nelze měřit jen podle energetických veličin, ale která z velké části závisí na lidské inteligenci a myšlenkovém potenciálu. A právě ten by nám měl pomoci k tomu, abychom nadcházející dobu po ropném zlomu překonali v klidu a bez problémů.

Text je volným překladem článku uveřejněného na serveru the oildrum Europe.


Komentáře (4)

  1. Mahagon - 2. 9. 2008 02:33

    "To bychom si za život opravdu moc nevidělali." mas tam hrubku - nevydelali.. druhy odstavec odspoda, jinak fajn :)

  2. veena - 2. 9. 2008 10:24

    Pěkný článek.
    Mě by zase z druhé strany zajímalo, kolik energie se spotřebuje na to, aby 1 barel ropy (6,1GJ) bylo přemístěno z útrob země a zpracováno do finální podoby (palivo nebo nějaké další využití.)

  3. koubel - 2. 9. 2008 19:16

    [1] jo jo, chyb je tam jak máku a zrovna včera byl v TV diktát, ještě, že jsem ho propásl, to by byl trapas

  4. koubel - 2. 9. 2008 22:34

    [2] obecně se dá říct, že potřebná energie na vyrobení nějakého paliva z ropy je pořád mnohem menší v porovnání s tím, jaká energie se pak třeba z benzínu vytluče, právě ten
    poměr (EROI) je naprosto klíčový pro dnešní západní civilizaci, která je na levné energii naprosto závislá.

    EROI se pro klasickou naftu a benzín uvádí dnes jako 30:1, na težbu 30 barelů ropy je potřeba jeden barel ropného ekvivalentu. Uhlí (černé) má okolo 80:1, atd - viz třeba tady. Jak se postupně vyprazdňují ložiska ropy ze 70.let tak EROI ropy klesá, težit ropu z mořských hloubek nebo z ropných písku je mnohem energeticky náročnější. Dosavadní alternativní techologie výroby energie nedosahují ani zdaleka uspokojivých EROI jako je tomu u fosilních paliv - plácají se někde okolo 2:1 pro sluneční energii, biopaliva apod. Prostě bez rozumně levné náhrady energie z fosilních paliv západní svět v dnešní podobě nemá šanci na přežití.

Komentáře jsou uzavřeny.