Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

12. 11. 2008 - Komentáře (3) Ostatní

Bude následovat sešup?

Poslední vývoj na trhu s ropou je ve znamení poklesu a to velmi výrazného. Jak to vypadá s produkcí? Dost podobně. Jak začala klesat cena, Opec a i země mimo něj začaly snižovat produkci a to o 350 000 barelů/den v srpnu a následně pak o dalších 1.5 milionu barelů/den. Opravdu výrazné snížení. Aktualizovaný graf produkce tekutých paliv vypadá takto. Nový vrchol produkce je podle posledních dat v červenci 2008.

 Produkce tekutých paliv - říjen 2008

Snížení produkce bylo nasnadě, ceny klesly o polovinu. Příčinami jsem se trochu zabýval v tomto článku. Od té doby se možná trochu změnil fundament, poptávka pořád klesá a to zejména v Americe (ale nejen tam, více méně všude ve světě), Amerika se začíná propadat do vážných ekonomických potíží a to zejména v automobilovém průmyslu. Ještě se k tomu vrátím. Jak se zdá, tak tyto faktory převažují nad deleverage, kdy investoři potřebovali rychle hotovost a tak prodávali co se dalo, komodity nevyjímaje.

Pro naši peněženku jsou nízké ceny PH požehnáním, ale všechno má svou odvrácenou stranu, při takto nízkých cenách (aktuálně pod 60$ za barel!), je už i samotná těžba na hranici výnosů a to nemluvíme o nových technologiích, při takto nízkých cenách se více méně všechny připravované projekty odkládají, nevyplatí se - žádná těžba v Brazílii, žádný rozvoj těžby ropných písků, nic takového. Cena by se musela vrátit tak někam ke 100$. Co z toho plyne? Někteří říkají, že to může znamenat i to, že jsme za vrcholem produkce, obnovit produkci na původní hodnoty už se v delším časovém horizontu nemusí povést. Velkým varováním se staly informace, které prosákly na veřejnost z připravovaného reportu IEA. Je v ní řečeno, že míra poklesu produkce bez masivních investic by mohla být až 9,1% ročně. To by byl tedy dopad rovnou na ústa. Jak velké by ty investice musely být? Asi tak okolo 360 miliard dolarů ročně, tomu ale bohužel aktuální ekonomická situace vůbec nepřeje. Oficiální zpráva má být publikována dnes, předpokládá se, že IEA ji bude poněkud korigovat, není nadšena tím že došlo k úniku informací. Ale i tak mohou být tato čísla velmi znepokojivá.

Pokles produkce a i cen bude pravděpodobně pokračovat, technická hranice 60$ byla prolomena. Svět už pomalu upadá do hospodářské krize, v Americe se rapidně zvýšila nezaměstnanost - v USA přišlo o práci přes 1 milion lidí - a bude hůř, samozřejmě i u nás. General Motors se v současnosti prodává za 3$ za akcii, to je téměř krach. Stát tak bude pravděpodobně dotovat (znárodňovat) výrobce automobilů, další facka svobodnému trhu. Uvidíme, jak to všechno dopadne, zda se začnou dluhy rozpouštět v hyperinflaci, která zdevastuje úspory těch, kteří nepodlehli lákadlu levných úvěrů a tvorba bublin začne nanovo, nebo naopak převáží nedůvěra a nejistota a dojde k deflaci, která přivede ke krachu tisíce dlužníků. Osobně to tipuji na hyperinflaci, protože míra zadlužení je taková, že by v podstatě došlo ke krachu celého světa :-). Hyperinflace však bude znamenat to, že jen dojde k oddálení problému a je otázka, jak dlouho bude Čína ochotná akceptovat narůstající dluh Ameriky, potažmo celého světa.

Každopádně ekonomický výhled na dva roky není vůbec optimistický, pokud se protne s poklesem produkce ropy, jak naznačily informace uniklé z IEA, tak můžeme očekávat ty nejhorší scénáře s přídělovým systémem, obrovskou nezaměstnaností, černou ekonomikou atd. Sláva nazdar ke světlým zítřkům.


Komentáře (3)

  1. panMartin - 14. 11. 2008 08:57

    Skutečně si myslíte, že jsou možné pouze ty dva scénáře které jste předpověděl? Že na tom jsou ekonomiky států až tak špatně a musí už začít rozpouštět dluhy hyperinflací a nikoliv dočasným uskrovněním a odložením zbytných projektů? Vaše prognózy jsou naprosto logické, ale pokud by se některý z nich měl skutečně naplnit, tak se bojím o svou budoucnost a o budoucnost svých dětí. Pokud se finanční problémy budou řešit razantně na úkor jedné velké skupiny obyvatel, buď na úkor zadlužených nebo na úkor těch co mají naspořeno, tak to nemůže dopadnout dobře. Nejen ty přídělové systémy, co píšete, ale třeba i naprostej rozvrat států , policejní a vojenské diktatury, noví Hitlerové.... (I když třeba v Argentině před pár lety dopadlo okradení spořílků relativně v klidu) Já stále doufám, že tyto všemožné scénáře jsou opravdu jen takové intelektuální debaty a že realita nebude tak krutá.
    Jinak gratulace k článkům o ZendFrameworku, jsou jedním z důvodů, proč jsem si Zendí Framework vybral k vlastní práci. Gratulace i k článkům o situaci na trhu s ropou, ale závěr tohoto článku mě trochu poplašil.

  2. koubel - 15. 11. 2008 00:18

    [2] - S tím Zendem už je to bohužel čím dál horší, nemám už moc čas se tomu věnovat. To ostatní - já to mám prostě hozeno do věčného pesimismu a nedůvěry s trochou té životní sociální patologie, strachu a slabosti. Ty moje povídačky je třeba brát s rezervou, spíš si jen tak pro sebe brblám, co různě přečtu. Nějak bylo, nějak bude.

  3. bru - 15. 11. 2008 02:36

    Centrální bankéři bohužel nechápou co je to svobodný trh a výsledky jsou všude kolem nás.

    O poměru Ropa/USD ... nedávno jsem nato dělal seminárku :S a prezentoval že ropa drahá nebyla a vidím že stále někdo dělá jednu základní chybu.

    Když mám dvě věci co mají určitou cenu (ručník, tričko) a chci zjistit jejich vzájemnou hodnotu vytvořím jejich poměr a mám graf ručník/tričko. Pokud graf roste znamená to jedno, že ručník je cenější vůči tričku. Ale zda je to protože cena ručníku roste a triček klesá nevíme!

Komentáře jsou uzavřeny.