Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

31. 1. 2008 Ostatní

Produkce paliv - leden 2008

Na oildrumu jsou aktuální měsíční čísla o produkci ropy a paliv. Jsou poměrně zajímavá. První zprávou je to, že celková produkce tekutých paliv stoupla a překonala rekord z roku 2006, takže se dá říci, že opustila plochý produkční vrchol, což je určitě zajímavé. Produkce stoupla o 450 000 bpd na 87 milion barelů za den. Je to určitě zajímavé číslo, protože vetšinou se tvrdilo, že z plochého vrcholu se již nedostaneme.

Světová produkce paliv

U samotné ropy také je zřetelný vzestup produkce, ale vrchol z roku 2005 překonán nebyl. Zajímavé je i procentní zastoupení konvenční a nekonvenční ropy (ropné břidlice apod.). Konvenční ropa se na celkové produkci paliv podílí 87% a její podíl stále klesá, zatímco procento nekonvenční ropy se stále zvyšuje.

Na grafech je vidět, že produkce zemí OPECu v prosinci 2007 stoupla, ale vrchol z roku 2006 překonán také nebyl. Zajímavá je také spotřeba v samotných zemích OPECU, které ropu těží. Ta zatím také stoupala, ale na konci roku 2007 lze říci, že její růst už není tak rychlý a spíše se zpomaluje. V Číně a Indii je i přes vysoké ceny poptávka stále velmi vysoká a stoupá.

Jak to tak podle aktuálních dat vypadá, tak to není úplně hrozné, jak se zdálo v prosinci i když pokud byl vrchol těžby konvenční ropy opravdu v roku 2005, tak je to pořád hodně špatné. Pod článkem se rozvinula poměrně dlouhá debata o tom, co aktuální čísla znamenají.

Aktuální stav zásob v USA na tom není také příliš špatně, krátkodobě bych si si tipnul, že to bude celkem v klidu, podle zprávy by v krátkodobém horizontu mohly ceny klesnout i někam k 60 / 70 dolarům. Dlouhodobě se nic moc nezmění, pokud poptávka zejména v Číně a Indii dále poroste.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.