Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

2. 5. 2013 - Komentáře (3) Ostatní

Neberte nám zbraně, zaplatíme boj s terorizmem

Celý Boston byl nedávno paralyzován honem na teroristy, kteří byli podezřelí z bombových útoků při Bostonském maratonu. Bostonské ulice vypadaly přesně jako v post-apokalyptických zombie filmech. Prázdné ulice, zavřené školy, zrušené veřejné zápasy, zavřené obchody. To vše kvůli 19-ti letému podezřelému, který prchal pěšky a jehož podobu znal každý Američan.

Jistě, akce, kterou provedli dva bratři Tsarnaevové při maratonu byla odporná, celkem 4 lidé zemřeli a 100 lidí bylo zraněno, někteří velmi vážně. Na druhou stranu obyvatelé Londýna při útocích IRA zažívali podobné a ještě mnohem horší teroristické útoky roky a že by byl život ve městech tak paralyzován jako v Bostonu o tom lze pochybovat. Srovnávat to s tím, jak na podobné teroristické akce reagují lidé v Afgánistánu, Iráku už nelze vůbec. Terorizmus jako devastující hrozba, která má potenciál zničit všechno a všechny, tak to vnímá USA a křičí tuhle zprávu do celého světa prostřednictvím svých médií.

Je ironií, že zrovna ve dnech, kdy probíhal hon na pachatele útoků, senátem neprošlo rozhodnutí o zpřísnění kontroly při vydávání střelných zbraní, které mělo zákony upravovat tak, aby se zbraně nedostaly do rukou psychicky narušeným jedincům nebo bývalým kriminálníkům. 90% samotných Američanů s reformou souhlasí, 56 senátorů ze 100 také, ale přesto se o změnách díky Republikánům ani nehlasovalo. Jako obvykle by se přece jednalo o útok na svobodu jedince.

Každoročně umírá v USA více jak 30 000 lidí násilnou smrtí způsobenou střelnou zbraní. Na následky teroristických činů jich loni zemřelo 17. Mnohem horší je fakt, jak rutinní a všední se stalo umírání v důsledku střelby šílenců. Nedávný masakr ve školce v Connecticutu pronikl do médií, ale každodenní zabíjení v amerických ulicích už nikoho moc nevzrušuje.

Stejný den, kdy výbuchy na maratónu paralyzovaly USA, bylo zastřeleno 11 lidí, těhotná Breshauna Jackson v Dallasu byla zabita svým přítelem, Jamesa Tuckera z Kalifornie při jízdě na kole zastřelil neznámý útočník, 13-ti letý hoch také z Kalifornie si vzal život pravděpodobně kvůli šikaně ve škole, použil zbraň svého otce. V Brooklynu propuštěná policistka zabila sebe, svého přítele a svou roční dceru služební zbraní, která nikomu nechyběla. Během nahánění útočníků z Bostonu zemřelo v USA smrtí způsobenou střelnou zbraní více jak 38 lidí.

Je až neuvěřitelné, jak vládní místa a na ně napojená média všude šíří propagandu strachu proti terorizmu, který ve skutečnosti ničí životy obyvatel mnohem méně, než v uvozovkách ochrana práv a svobod. Není to jen problematický trh se zbraněmi, nedávný výbuch v továrně na hnojiva v Texasu byl zapříčiněn zejména opomenutím kontroly federálních úřadů, o tom, že drtivá většina lidí zemře na onemocnění spojená se srdečními problémy, cukrovkou, rakovinou a chronickými dýchacími potížemi už se nemluví vůbec. Změny ve zdravotnictví, které by pomohly dostat se ke zdravotnímu pojištění 30 milionům obyvatel však nejsou na pořadu dne. Nedovedu si moc vysvětlit, že lidé, nebo alespoň ta mlčící většina, přijali skutečnost, že vyhazovat miliardy na mašinérii spojenou s terorizmem je v pořádku ale udělat něco proto, aby člověk nemusel být celý život invalida, až ho postřelí nějaký psychopat nebo aby se invalidním nestal v důsledku toho, že nebude mít na léčbu cukrovky, to by bylo ohrožení svobod a práv jedince.

Volně přeloženo z článku Why does America lose its head over 'terror' but ignore its daily gun deaths.


Komentáře (3)

  1. brm - 2. 5. 2013 11:00

    Léčba cukrovky 2. typu? Nežrat - resp. 6 týdnů diety, a je po nemoci.

  2. Lukáš - 3. 5. 2013 19:49

    http://www.dfens-cz.com/index.php

  3. gofry - 12. 11. 2013 11:27

    "Každoročně umírá v USA více jak 30 000 lidí násilnou smrtí způsobenou střelnou zbraní."

    Zvláštne, že nikto sa nepýta, koľko ľudí naopak násilnou smrťou NEZOMRIE práve vďaka tomu, že sa so zbraňou v ruke ubráni útočníkovi.

    A tiež koľko z tých 30 000 mŕtvych sú práve tí útočníci.

    Treba sa zamýšľať aj nad tým, čo vidieť nie je, nie len nad tým, čo vidieť je.

Komentáře jsou uzavřeny.