Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

18. 2. 2008 - Komentáře (2) Ostatní

Na kolo už po roce 2009?

Včera na oil drumu vyšel další článek shrnující dosavadní data o produkci ropy a tekutých paliv s predikcí vývoje produkce. Článek patří do série respektovaných analýz, které zahrnují a porovnávají data z různých zdrojů a pramenů. Článek se též věnuje největším producentům ropy, jejich předpokládaným rezervám a vrcholům těžby a počítá i s aktuálními daty o připravovaných velkých těžebních projektech. Čtení rozhodně zajímavé, jaké jsou podle předpovědi vyhlídky? Podtrženo sečteno zase o něco horší než minule.

Pro sumu tekutých paliv včetně zkapalněného zemního plynu, ethanolu a biopaliv obrázek vypadá takto. Plochý vrchol, na kterém bychom se od roku 2006 měli nacházet, bychom měli opustit již roku 2009 8-O s maximem produkce 87,2 mbd v lednu letošního roku.

Světová produkce tekutých
paliv (klikni pro detail)

Pro samotnou ropu a její deriváty platí vrchol produkce stále na rok 2005 pokles produkce by se měl mezi lety 2009 - 2012 pohybovat okolo 3%.

Nejvýznamnější meziroční poklesy těžby zaznamenává zejména Mexico, Severní moře a Saúdská Arábie, naopak navýšení je možné pozorovat u Ruska, Angoly a Ázerbájdžánu.

Saúdská Arábie, Kuvajt a UAE jsou pravděpodobně za vrcholem produkce. Saúdská Arábie má prozatím vrchol okolo roku 2005 (stejně jako celý svět). Pomalu převládá názor, že produkce Saúdské Arábie je za vrcholem 9,6mbd v roce 2005. Kuvajt a UAE vykazují také pokles těžby, zdá se, že maximum měly v roce 2006.

V článku není zahrnut vliv Iráku a jeho možné produkce okolo 3 - 6 mbd, která by mohla významě přispět ke zmírnění propadu celkové produkce, je to proto, že vzhledem k situaci v Iráku se s toutou produkcí nedá rozumě počítat.

U zemního plynu se počítá s pokračujícím navyšováním těžby zejména kvůli velkým projektům v Saúdské Arábii, produkce ethanolu a biopaliv by se měla do roku 2012 zhruba zdvojnásobit.

Svět začíná souhlasit

Dalším zajímavým bodem článku je přehled prohlášení předních představitelů světových ropných společností a dalších významných lidí z petrolejářské branže, které se shodují na velmi rychle blížícím se konci těžby ropy. Namátkou např. Jeroen van der Veer, CEO Shellu ve svém emailu zaměstnancům z ledna 2008 přiznává, že dostupnost levné a lehce dostupné ropy bude po roce 2015 velmi problematická a nebude možné uspokojovat poptávku. Šéf Totalu, Christophe de Margerie a šéf ConocoPhillips, James Mulva, se také shodují na tom, že produkce nemůže převýšit 100 mbd. A dokonce i Sadad Al-Husseini, bývalý šéf průzkumu u Saudi Aramco, na říjnové konferenci Oil & Money 2007 přednesl svou předpověď velikosti produkce 86 mbd mezi lety 2009 - 2012 a následující pokles.

Celkově to opět nepůsobí vůbec optimisticky, zdá se, že svět se shoduje na tom, že konec levné energie z ropy se velmi rychle blíží, ale vůle přinutit lidi ke změně chování veškerá žádná, kdo by si to také chtěl vzít na triko. Prostě si budeme muset nabít hubu a to pořádně. Takže to vypadá, že okolo roku 2012 se máme na co těšit.


Komentáře (2)

  1. Martin - 19. 2. 2008 11:49

    Zdravím, jen upozorňuju na malou chybku v linku
    (http://http://.......)

  2. koubel - 19. 2. 2008 13:10

    Díky, opraveno. Jinak do RSS feedů jsem přidal guid element, tak snad už se opravené příspěvky nebudou stahovat do čteček znovu.

Komentáře jsou uzavřeny.