Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

31. 3. 2011 Ostatní

Migrace VPS z Linode na Wedos

Dnes něco málo o tom, jak jsem migroval VPS z Linode zpět k nám do Čech k Wedosu. Okolo Wedosu bylo po spuštění jejich hostingu velké haló zejména kvůli nízkým cenám. Speciálně plná verze webhostingu byl nabízena v akci téměř zdarma. Časem se začaly objevovat i stížnosti na nespolehlivost. Já jsem prozatím asi po více jak měsíci provozu naprosto spokojen.

Hlavním kritériem, který mě přinutil zamyslet se nad migrací, byla opravdu cena. Pořídit VPS s 512MB RAM za 120Kč měsíčně, to vám dnes opravdu dá asi málokdo. Navíc pro mne má česká VPS jednu zásadní výhodu, dostupnost pro české návštěvníky, kteří u mě na blogu drtivě převažují. Dále také vzdálená správa je mnohem příjemnější - připojovat se do Londýna (Evropské DC Linode), je přece jen o něco dále.

Prvním rozdílem je použitá virtualizační technologie. Linode používalo Xen a Wedos používá KVM. Což má výhody i nevýhody. Výhoda KVM je plná virtualizace, není potřeba žádné úpravy hostovaného OS, což je příjemné pro uživatele, nevýhoda nutnost podpory virtualizace přímo v HW hostitele, což nás jako uživatele trápit nemusí, o to se musí postarat provozovatel hostingu.

S tím souvisí i naprosto rozdílný přístup hostingových společností. Linode je tak v podstatě nucené vytvořit distribuce pro své zákazníky kvůli nutným změnám v jádru a jako třešničku na dortu k tomu přidává naprosto bezkonkurenční web management VPS, včetně webové shell konzole, tvorby partition a jejich připojování /odpojování, vlastní recovery distribuci, atd.

Naproti tomu u Wedosu nic takového není. Vše je mnohem více nízkoúrovňové. Můžete jen restartovat svou VPS a připojit odpojit CD/DVD ve formě nějakého ISO image. Dále máte přístup přes speciální (dost obskurní) software ke konzoli VPS. To je vše, se zbytkem si musíte poradit sami. Ještě si samozřejmě můžete vybrat z pár distribucí při objednávce. Bohužel v čase, když jsem VPS objednával, tak nebyl v nabídce Debian 6, ačkoli už byl pár měsíců vydaný. Takže jsem vzápětí hned přeinstalovával.

Instalace vlastní distribuci na Wedosu

Pokud není naše potřebná distribuce při objednání k dispozici, tak je asi nejjednodušší si ji pak na VPS instalovat sami. Tech. podpora vám na požádání připojí k VPS jakékoli ISO, které jí ovšem musíte nejdříve někam na web dát. Já jsem nic takového dělat nemusel. Debian 6 byl už v nabídce administrace VPS (na rozdíl od nabídky při zřizování, kde byl pouze Debian 5). Takže si na webu CD připojíte, restartnete VPS a z CD se rovnou bude bootovat.

Ještě předtím si musíte zajistit přístup ke konzoli serveru. Wedos to nabízí přes virtuální klávesnici, monitor a myš pomocí zabezpečeného VNC. Na webu tech. podpory Wedosu je odkazován software, který to umožňuje. Na Windows mi to šlo po nainstalování hned.

Pak už instalujete Linux jako normálně přes Debianí instalátor, včetně vlastního rozdělení disku, IP adres, atd.

Rsync migrace přes SSH

Migrace rsync-em přes SSH je tou nejrychlejší a nejjednodušší cestou migrace. Dokonce se dá provádět i za běhu služeb, ale já jsem raději všechny povypínal. K migraci je potřeba splnit několik věcí.

  • Mít stejné verze architektur a distribucí na obou stranách. Nelze např. kombinovat 64-bit a 32-bit OS apod. Obecně platí, že čím více si budou OS na obou stranách podobné, tím lépe.
  • Stejná verze kernelu. Není dobré kopírovat kernely, raději jen aplikační user space binárky.
  • Obojí výše uvedené kontrolujeme přes uname -a.
  • Rsync musíme mít na obou VPS nainstalován.
  • Mít na obou stranách přístup k root účtu a možnost se na něj přihlásit přes SSH.

Následně vytvoříme soubor, kde vyjmenujeme soubory, které přenášet nebudeme. Typický seznam pro obecné Linuxy je:

/boot
/proc
/sys
/tmp
/dev
/var/lock
/etc/fstab
/etc/mtab
/etc/resolv.conf
/etc/conf.d/net
/etc/network/interfaces
/etc/networks
/etc/sysconfig/network*
/etc/sysconfig/hwconf
/etc/sysconfig/ip6tables-config
/etc/sysconfig/kernel
/etc/hostname
/etc/HOSTNAME
/etc/hosts
/etc/modprobe*
/etc/modules
/net
/lib/modules
/etc/rc.conf

Nesmíme kopírovat nastavení sítě a další podobné věci. Seznam je možné rozšířit o další věci, které budete migrovat jinak, různé databázové dumpy, dočasné soubory, logy atd.

Testování a puštění rsync

Na stávajícím VPS (odkud migrujeme) zkusíme "dry run" - testovací rsync bez kopírování

#rsync -e 'ssh' --dry-run -azPx --delete-after --exclude-from="/home/vps/exclude.txt" / root@1.2.3.4:/

Není třeba nic moc dodávat. Jen možná "--delete-after" - to zajistí, že mazat se budou soubory na cílovém systému, který synchronizujeme, až poté co je hotové kopírování.

Když je všechno OK, tak

  • vypneme všechny služby na obou stranách kromě ssh
  • pustíme výše uvedený příkaz bez --dry-run
  • čekáme až to doběhne.

Doladění nové VPS

Máme překopírováno. Teď musíme ještě provést drobné úpravy, které souvisejí s naší novou VPS. Většinou jde o upravení např.

  • zdrojů pro balíčky - APT
  • hostname, s tím často souvisí např. nastavení Apache.
  • adresa původní VPS může figurovat v různých konfiguracích démonů, firewallů atd.

Dost často se i hodí smazat ~/.ssh/known_hosts z klientů, ze kterých se na náš server připojujeme, kvůli změně IP adresy.

Nakonec reboot a znovu zkontrolujeme nový server a všechny jeho služby, zda to naběhlo jak má. Tady se opravdu hodí mít přístup ke konzoli a sledovat, co se děje při bootování.

Tak a je to. Migrace přes rsync je poměrně nezáludná, největší překážkou bývá právě to, že cílový hosting, na který chcete migrovat, Vám není schopen zjistit binárně kompatibilní distribuci, což se může stávat u XEN hostingů. U Wedosu to díky virtualizace přes KVM není problém, musíte si však většinu věcí zajistit sami.

Užitečné odkazy:

Slicehost Articles - Migrating a Linux server from the command line:

Linode Library - http://library.linode.com/


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.