Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

11. 5. 2010 - Komentáře (1) Ostatní PHP

Jak se uplatnilo megaprase?

Pokud se zajímáte o vývoj Nette Frameworku, tak jste se mohli před nedávnem na fóru dočíst o tom, jak jeho autor D. Grudl při předělávání nějakých věcí ve frameworku označil jednoho z core vývojářů PHP Marcuse Börgera. "Hlavně mi vadí, že Marcus je co se týče návrhu API megaprase, protože když někdo v roce 2005 vymyslí tohle , tak má šanci uplatnit se leda v PHP."

Podívejme se tedy na to, co je zač ten Marcus. Na jeho profilu se můžete dočíst něco málo o tomhle Švýcarovi a o tom co udělal pro PHP, dál pomůže třeba google (o tom i dále).

Marcus je přes 15 let aktivním vývojářem samotného PHP. Začal už pravděpodobně na vysoké škole v Aachenu a pokračoval i později. Marcus je několikrát zmíněn i v phpinfo(). Hodně pracoval na PDO a SPL, které nakonec dovedl z pecl php extenze do core. Některé části SPL jsou přímo součástí Zend Engine. V SPL má na svědomí zejména iterátory, záležitosti pro práci s objekty jako s poli, rozšíření výjimek atd. Prostě API, bez kterých by se v PHP 5 psalo o poznání hůře. Např. Nette by bez nich určitě nemohlo vypadat tak, jak dnes vypadá. Marcus se na začátku dost zapojil i do vývoje Phar extenze.

Marcus je také velmi často zván na různé mezinárodní PHP konference a zejména jeho přednášky o php internals a s tím související php pecl demoextension jsou jedinečné kousky. Troufnu si tvrdit, že každý, kdo někdy dělal nějakou php extension je použil prostě proto, že nic podobného neexistuje.

Je pravda, že třídy SplFileObject, ArrayObject, ArrayIterator nejsou zrovna krásnou ukázkou toho jak používat dědičnost a SRP, ale ostatní Marcusova práce pro PHP to vyvažuje stonásobně.

A jak se nám Marcus uplatnil? Nějakou chvíli byl zaměstnán ve Fordu a pak, světe div se, o něj projevil zájem Google. Takže teď je zaměstnán ve švýcarském Googlu a podílel se zejména na charts api. To a také narození jeho syna má asi vliv na to, že už se PHP nevěnuje tak jako dřív.

Co dodat? Pokud bych byl megaprase a uplatnil se stejně jako Marcus, tak by mě to tedy vůbec nevadilo.


Komentáře (1)

  1. Mastodont - 7. 10. 2010 11:12

    Grudl se svým kakafonickým galimatyášem v podobě syntaxe Texy má tak akorát co říkat o prasárnách ...

Komentáře jsou uzavřeny.