Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

21. 4. 2011 Ostatní

Ropa a Libye, potraviny

Poslední dobou je zase téma ropy a potravin dost v kurzu. Poslední události v Libyi a vlna nepokojů v arabských zemích zase potvrdila, že situace s ropou, energiemi a potravinami není zdaleka v pořádku. Jak pěkně shrnuje Václav Cílek v posledních několika pořadech v Českém Rozhlase, situace je čím dál napjatější a nestabilnější a sebemenší vychýlení může způsobovat problémy. Když k tomu připočteme ještě to, co se stalo v Japonsku a z toho plynoucí zvyšující se odpor k jaderné energetice, můžeme mít zaděláno v budoucnu na pěkné problémy.

Ropa

Poté co nepokoje v Libyi prakticky zastavily produkci ropy této země, netrvalo dlouho a do Libye nastoupily zahraniční síly údajně na ochranu povstalců, kteří se snaží o demokratické změny. Docela zajímavé bylo to, že Spojené státy se na rozdíl od Evropy držely poměrně zpátky. Jde o to, že libyjská ropa je ta velmi kvalitní "sladká" ropa s nízkým obsahem síry a je určená především pro export do Evropy a evropské rafinerie jsou uzpůsobeny převážně na zpracování tohoto druhu ropy. Naproti tomu třeba ropa ze zemí Arabského poloostrova je na tom s kvalitou hůře a evropské rafinérie jí nedokážou zpracovat. Odtud podle mne vítr vane. Že Kaddáfí není žádný lidumil není pochyb, ale jsem přesvědčen o tom, že pokud by Libye nebyla producent této sladké ropy, tak Francie, Británie a ostatní zůstanou u prohlášeních a rezolucí a žádné vojenské akce se nekonají.

Ačkoli vypadlá produkce Libye je jen něco okolo 1,3 milionu barelů denně, což je oproti světové produkci okolo 80 mil. barelů celkem nic, je zajímavé, jaký cenový skok to způsobilo. Tady se dobře potvrzují slova V. Cílka o napjaté energetické situaci ve světě.

Další poměrně zajímavá věc byla reakce Saudské Arábie a OPECu. Tvrdily, jak jednoduše hladce nahradí výpadek v produkci Libye. Ano produkce se opravdu zvýšila, ale rozhodně ani zdaleka nenahradila výpadek Libye - viz. obrázek. Naopak v těchto dnech Saudská Arábie oznámila snížení produkce v důsledku snížené světové poptávky a to dnes při cenách přes 100 $/barel! Důvody proč to SA dělá, mohou být různé, od naštvání na západ že nedržel ochrannou ruku nad Mubarakem v Egyptě až po ekonomické. Každopádně vynořuje se otázka jak je to s rezervami v produkci okolo 4 mbd? Na tu bohužel nikdo nedokáže přesně odpovědět. Každopádně pokud by se ukázalo, že rezervy jaksi nejsou, netroufám si odhadnout ty důsledky.

 téměř žádná kompenzace produkce Libye

Potraviny

Ceny potravinových komodit jsou stále vysoké a drahá ropa nijak nepřispívá k jejich poklesu. Sice trochu klesly z téměř 30-letých maxim, ale stále jsou např. u pšenice a kukuřice zhruba na dvojnásobku cen z minulých let. Poměrně dobrá je zatím cena rýže, což je hodně sledovaná věc, protože rýže je naprosto zásadní potravinou pro velkou část Asie.

Vysoká cena pšenice může mít velké dopady zejména v Egyptě, V. Cílek se zmiňoval o faktu, že Egypt má zásoby tak na dva měsíce. Pak bude pravděpodobně nucen obrátit se na zbytek světa o pomoc.

Důsledkem nedostupnosti pšenice a dostupnosti rýže bude pravděpodobně substituce pšenice rýží a to jak u producentů potravin, tak u koncových spotřebitelů, což časem opět zvýší cenu rýže. Pak můžeme očekávat opravdu vážné problémy zejména v Asii.

Jak je vidět, je zaděláno na spoustu problémů, o kterých se v roce 2010 mnohým ani nesnilo. A nedělejme si iluze, že jsme u nás v Evropě potažmo v Čechách za vodou. Ani náhodou. Celá Evropa má problémy kam se podívá, další a další země jdou finančně ke dnu. Je otázkou pouze času, kdy i u nás budeme platit za energie a potraviny více jak 2/3 příjmu. Jaké to bude mít důsledky na každého z nás si už jistě uděláte obrázek sami.

Odkazy


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.